Το Ευπάλιο, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος είναι μεγάλο πεδινό χωριό χτισμένο στα νοτιοδυτικά όρια της Δωρίδας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλούσια βλάστηση και το πράσινο καθώς μέσα από το χωριό περνά η Μαντήλω, παραπόταμος του Μόρνου, με τις όχθες του να στολίζονται από τα μεγάλα πλατάνια και τα πολλά υπόγεια νερά να υποστηρίζουν τις γεωργικές δραστηριότητες των κατοίκων. Είναι χτισμένο κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την Νάυπακτο με τα ορεινά χωριά της Δωρίδος.
Η ιστορία του Ευπαλίου χάνεται στους αιώνες καθώς αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Θουκυδίδη ως η πόλη των Οζολών Λοκρών. Η προέλευση του ονόματος του χωριού έχει δύο εκδοχές με την πρώτη να υποστηρίζει πως προέρχεται από το Ευ (καλός) + πάλη, ως η πόλη δηλαδή που ήταν η γενέτειρα καλών παλαιστών ενώ η δεύτερη από το Ευ (καλός) + πόλιον (μικρή πόλη), διότι αναφέρεται στην αρχαία ιστορία ως «Ευπόλιον». Τα ερείπια αρχαίου νεκροταφείου που εντοπίζονται στην νότια άκρη του χωριού, περιοχή που έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από το 2001, υποστηρίζουν και αυτά την ύπαρξη του οικισμού από τα αρχαία χρόνια. Αναφέρεται επίσημα από το 1879 ενώ η απελευθέρωση της περιοχής ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου 1829 με την απελευθέρωση της Ναυπάκτου. Μέχρι και το 1907 η ονομασία του χωριού ήταν «Σουλές».
Το Ευπάλιο διαθέτει τρεις πλατείες. Η κεντρική πλατεία της Καρυάς, με τα φημισμένα υπεραιωνόβια πλατάνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού. Ακόμη υπάρχει η πλατεία του Ελευθερίου Βενιζέλου και αυτή του Αθανασίου Διάκου. Στο χωριό λειτουργεί Δημοτικό, που στεγάζεται απέναντι από την πλατεία Αθανασίου Διάκου σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτήριο ενώ υπάρχει επίσης Γυμνάσιο και Λύκειο, που εξυπηρετούν μαθητές από τα γύρω χωριά.
Πρόσβαση
Ο επισκέπτης του χωριού θα φτάσει οδικώς μετά από 235 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 40 από την Πάτρα και μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο.
Στην είσοδο του Ευπαλίου μπορεί κανείς να δει το επιβλητικό κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού που λειτουργεί από το 1996 και στον χώρο του εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα και ενδυμασίες.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που στέκει από το 1912 μαζί με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό με το ρολόι. Ακόμη υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια, όπως αυτό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Καρυά και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.