Το Τείχιο, γραφικό χωριό του Δήμου Δωρίδας, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές της κορυφής Τούρλα και τις βόρειες πλαγιές της κορυφής Βίγλα. Ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση και τα ψηλά δέντρα, ξεπροβάλλουν τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια που, σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα προς τους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, καθιστούν το τοπίο μαγικό.
Μαζί με την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού, συναποτελούν την Τοπική Κοινότητας Τειχίου.
Παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν «Λυκοχώρι», πιθανότατα από τους λύκους που αφθονούσαν στην περιοχή, και μετονομάστηκε το 1929 σε «Τείχιον», σε αναφορά της ομώνυμης αιτωλικής πόλης που υπήρχε από τα αρχαία χρόνια στο σημείο. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν εντοπίσει ίχνη αρχαίας οχύρωσης στην θέση «Καταφύδι» εκεί που τώρα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ενώ και στην θέση «Βρανά» στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, δυτικά του χωριού, βρέθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα και μικροαντικείμενα.
Πρόσβαση
Ο επισκέπτης του Τειχίου, θα φτάσει οδικώς μετά από 248 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 55 από την Πάτρα και 17 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο, την έδρα της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το χωριό.
Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνεται ο ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που στέκει από το 1898, αναπλάστηκε 1997 και κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ακόμη, ένα πετρόχτιστο παραδοσιακό αρχοντικό, χτισμένο από Κωνσταντινοπολίτες τεχνίτες, στο κέντρο του χωριού έχει και αυτό κηρυχθεί διατηρητέο λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής και των εντυπωσιακών σκαλιστών ταβανιών στο εσωτερικό του και αξίζει μια σύντομη επίσκεψη.
Στους λιθόστρωτους δρόμους του χωριού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πεζοπορήσει ανακαλύπτοντας τις όμορφες γειτονιές ανάμεσα στα ψηλά πλατάνια και τις ρεματιές. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά τροφοδοτούν τις βρύσες του Τειχίου και τις καλλιέργειες των κατοίκων πριν καταλήξουν στον Μόρνο ποταμό που περνά κάτω από το χωριό. Κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού, συναντά κανείς το παλιό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο με τα εκθέματα της παλιάς ζωής των κατοίκων.
Ακόμη, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, του ορεινού τρεξίματος και της ορεινής ποδηλασίας, διοργανώνονται κάθε χρόνο οι αγώνες TihioRace που συνδέουν με τα μονοπάτια της περιοχής τα όμορφα χωριά της Δωρίδας και τις κορυφές των κοντινών βουνών. Στα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν από το Τείχιο, μπορεί κανείς με ασφάλεια να περιηγηθεί στη φύση και να ανακαλύψει μοναδικά τοπία.
Στις 16 Αυγούστου, διοργανώνεται στο Τείχιο η περίφημη «Γιορτή Πίτας» με την συμμετοχή πλήθους κόσμου από την γύρω περιοχή και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολιτιστικά δρώμενα διοργανώνονται καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου όπως το καλοκαιρινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας, παιδική αθλητική κατασκήνωση και οι αγώνες TihioRace που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Στο διαμέρισμα του Τειχίου ανήκει και το ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι της Βαρνάκοβας που βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων ανάμεσα σε δάσος κέδρων και αιωνόβιων δρυών. Διατηρητέο μνημείο της περιοχής, αξίζει μια επίσκεψη για να θαυμάσει κανείς την Μονή που ιδρύθηκε το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και είναι το πέμπτο αρχαιότερο Μοναστήρι της χώρας μας. Η θέα προς την ορεινή Δωρίδα και προς τον Κορινθιακό Κόλπο είναι μοναδική.