Το Διχώρι είναι χτισμένο σε μια πλαγιά των Βαρδουσίων, στα 1100 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος και αποτελείται από δύο χωριά, όπως υποδεικνύει και το όνομά του, στο «Πάνω» και το «Κάτω» χωριό. Η θέση του χωριού προσφέρει μοναδική θέα ενός μεγάλου μέρους του ορεινού όγκου των Βαρδουσίων ενώ η πλούσια φύση δημιουργεί ιδανικό κλίμα για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόσβαση
Ο επισκέπτης του χωριού, μετά από 295 χιλιόμετρα οδήγησης από την Αθήνα, 100 από την Πάτρα και 25 από το Κροκύλειο θα αισθανθεί πιο κοντά στην φύση αντικρύζοντας τα πανύψηλα έλατα, τις βελανιδιές, τις καστανιές, τα πλατάνια και ακούγοντας τα άφθονα τρεχούμενα νερά των πηγών του χωριού και του Κοκκινοπόταμου.
Η περιοχή φαίνεται πως κατοικείτο από τους Ελληνιστικούς ήδη Χρόνους, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες που αποκάλυψαν Αιτωλική πόλη κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Μηνά, νότια του χωριού.
Το χωριό ήταν γνωστό παλαιότερα ως «Κωστάριτσα» μέχρι το 1927 όπου μετονομάστηκε σε Διχώρι. Η ερμηνεία του τοπωνυμίου «Κωστάριτσα» έχει δύο εκδοχές. Η μία εκδοχή υποστηρίζει πως η λέξη είναι σύνθετη με το πρώτο συνθετικό να είναι το λατινικό «costa» (πλαγιά) και το δεύτερο το «ρίτσα» (ραδίκι), δηλαδή πλαγιά με ραδίκια ή βοσκοτόπι. Άλλη εκδοχή θεωρεί πως προέρχεται από το όνομα μιας όμορφης Βλάχας, της Κωστάριτσας.
Επίσης, τοπωνύμιο αποτελεί και η ονομασία «Καστανοχώρι» λόγω της μεγάλης παραγωγής κάστανων από τους κατοίκους το χωριού παλαιότερα. Την ίδια ονομασία έχει και μία από τις κορυφές των Βαρδουσίων στα 2256 μέτρα υψόμετρο που αναγνωρίζεται ως «Βουνό της Κωστάριτσας» που υπάρχει πάνω από το χωριό και φιλοξενούσε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, μεγάλο αριθμό κοπαδιών αιγοπροβάτων των κατοίκων της περιοχής.
Το Διχώρι έχει ιστορική σημασία και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης καθώς οι κάτοικοί του, πολεμούσαν μαζί με τους σπουδαίους οπλαρχηγούς του Αγώνα. Στην θέση «Αποκλείστρα» στην περιοχή της Κρέκιζας, κατέφευγαν οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των Τούρκων.
Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται οι τρεις εκκλησίες και τα επτά εξωκλήσια που έχει το Διχώρι. Στην πανέμορφη κεντρική πλατεία πολλαπλών επιπέδων με τα αιωνόβια πλατάνια, δεσπόζει η ενοριακή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που, κατά την Τουρκοκρατία, αποτελούσε μοναστήρι και διαθέτει εντυπωσιακές εικόνες εκ των οποίων κάποιες ανάγονται στο 1848.
Η εκκλησία του κάτω χωριού, η Αγία Παρασκευή που χρονολογείται από το 1728, θεωρείται πως ήταν το κρυφό σχολειό της περιοχής. Στην πλατεία, που αποτελεί το πιο πολυσύχναστο σημείο του χωριού, με την σκιά που προσφέρουν τα πλατάνια, ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί στο «μαγαζί του χωριού», όπως αναφέρεται από τους κατοίκους του, και να γευτεί τους παραδοσιακούς μεζέδες απολαμβάνοντας την θέα.
Απέναντι βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού που αποτελεί και ξενώνα για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν. Στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της Κοιμήσης της Θεοτόκου όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά. Πανέμορφα είναι και τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σπυρίδωνα που αξίζουν και αυτά μια σύντομη επίσκεψη.
Περιπατητικά μονοπάτια ξεκινούν από το Διχώρι, μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης και να βιώσει στιγμές χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης. Αξίζει μια βόλτα στο Δασόρεμα που η πυκνή βλάστηση δημιουργεί σκιά για τις καλοκαιρινές ημέρες, να φτάσει κανείς στον φιλόξενο καταρράκτη, να ξαποστάσει στα πέτρινα τραπεζοκαθίσματα και να ξεδιψάσει με το γάργαρο νερό των Βαρδουσίων.
Επίσης, στην «Κάτω Βρύση» υπάρχει χώρος για μια στάση πριν συνεχίσει κανείς στο μονοπάτι «Πλατύδρομος» για μια ξεχωριστή περιπατητική εμπειρία.