Η Ποτιδάνεια, μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Δωρίδος, είναι χτισμένη στα 850 μέτρα υψόμετρο στην πλαγιά της οροσειράς του Τρικόρφου, ανατολικά από το Παλαιοξάρι. Απαράμιλλου φυσικού κάλλους η περιοχή, καθώς η πλούσια βλάστηση μαζί με τα άφθονα τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό και καταλήγουν στον ποταμό Μόρνο, και την θέα προς τους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, δημιουργούν αξέχαστες αναμνήσεις τον επισκέπτη του χωριού.
Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια των κατοίκων βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα στα ψηλά δέντρα που στολίζουν το χωριό της Ποτιδάνειας.
Το χωριό πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη των Αποδοτών που, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, γίνεται αναφορά σε αυτήν από το 426 π.Χ. και ερείπιά της σώζονται μέχρι και σήμερα στον Αϊ-Νικόλα, ανάμεσα στον Κάμπο και τον Παλαιόμυλο. Παλαιότερα το χωριό ήταν γνωστό με το όνομα «Άνω Παλαιοξάρι» ή «Ποτιδανία» και σχετικά πρόσφατα πήρε την σημερινή ονομασία. Στην Ελληνική Επανάσταση, οι αγωνιστές από την Ποτιδάνεια συμμετείχαν ενεργά στην απελευθέρωση της πατρίδας σε μάχες όπως αυτή της Ναυπάκτου, του Μεσολογγίου αλλά και των Τριζονιών, της Βαρνάκωβας και άλλες.
Πρόσβαση
Ο επισκέπτης του χωριού, θα φτάσει οδικώς μετά από 265 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 60 από την Πάτρα και 23 από το Ευπάλιο που αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει η Ποτιδάνεια.
Άξιος επίσκεψης είναι ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που στέκει στο χωριό από το 1851 με το εντυπωσιακό τέμπλο, τις παλιές εικόνες και την επιβλητική διακόσμηση του ξύλινου ταβανιού.
Η εκκλησία πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο με την συμμετοχή πλήθους κόσμου από τα γύρω χωριά. Ακόμη, αξίζει μια σύντομη βόλτα από το παλιό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου που χτίστηκε το 1900 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού και στις αίθουσές του φοίτησαν αρκετοί μαθητές τα προηγούμενα χρόνια. Η Γιορτή Τσίπουρου, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στην Ποτιδάνεια προσελκύει και αυτή πλήθος κόσμου για να δοκιμάσουν την νέα αλλά και την παλιά παραγωγή του παραδοσιακού αυτού ποτού.
Τέλος, για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης, από το χωριό ξεκινούν σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν με ασφάλεια τους πεζοπόρους ακόμα και στην κορυφή του όρους Τρίκορφα, εκεί όπου η θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο αποζημιώνει για την προσπάθεια της ανάβασης.