Ο Μαραθιάς, είναι παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Δωρίδος, χτισμένος στο δέλτα που έχει σχηματιστεί πριν πολλά χρόνια από τα δύο ρέματα που βρίσκονται εκατέρωθεν του χωριού. Βρίσκεται επί της εθνικής οδού που συνδέει την Ναύπακτο με την Ιτέα, κάτω από την κορυφή Σπουλιθαρά, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον μικρότερο γειτονικό οικισμό Σκάλωμα.
Στην περιορισμένης έκτασης, πεδιάδα του Μαραθιά, καλλιεργούνται από τους κατοίκους οπωροφόρα δέντρα όπως ελιές, λεμονιές και πορτοκαλιές. Οι κάτοικοι του χωριού, εκτός από τις καλλιέργειες, επιδίδονται και στον αλιεία λόγω της τοποθεσίας του χωριού. Το μικρό λιμάνι που διαθέτει το χωριό φιλοξενεί τα καΐκια των ψαράδων και ενίοτε σκάφη επισκεπτών.
Το φυσικό τοπίο της περιοχής, ο συνδυασμός της πεντακάθαρης θάλασσας με την θέα προς το φαράγγι και τον παραλιακούς ορεινούς όγκους της Δωρίδας, δημιουργούν μοναδικές εικόνες στα μάτια των επισκεπτών. Η παραλία του Μαραθιά, που ορίζεται από την θέση «Φωκιότρυπα» έως τις εκβολές του Καρουτιοπόταμου, είναι ικανή να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης για όλη την οικογένεια καθώς η καθαρή παραλία και οι παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα μπορούν να φιλοξενήσουν μικρούς και μεγάλους.
Ακόμη, τα διαθέσιμα καταλύματα που υπάρχουν στο χωριό, είναι ικανά να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη. Αυτά τα χαρακτηριστικά άλλωστε είναι που έχουν καταστήσει τον Μαραθιά δημοφιλή προορισμό, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόσβαση
Ο επισκέπτης του Μαραθιά, θα φτάσει οδικώς μετά από 240 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 45 από την Πάτρα και μόλις 10 χιλιόμετρα από την έδρα της Δημοτικής Ενότητας, το Ευπάλιο.
Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ενώ δυτικά θα βρει κανείς το εξωκλήσι της Παναγίας που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου με πολλούς πιστούς να το τιμούν. Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, διοργανώνεται στο χωριό η Γιορτή του Ψαρά όπου ψήνονται σαρδέλες και άλλα φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τον Κορινθιακό Κόλπο.
Τέλος, όποιος αφιερώσει λίγο χρόνο για να περπατήσει ακολουθώντας την ποταμοπορεία του Καρουτιοπόταμου θα συναντήσει ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, τους «Μετέωρους Βράχους». Πρόκειται για τρεις βράχους, τον «Αντρειωμένο», το «Καλογεροχώρι» και τον βράχο της Αγίας Ελεούσας με τον καθένα να έχει την δική του μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ο «Αντρειωμένος» φυλά την είσοδο του απότομου φαραγγιού ενώ το «Καλογεροχώρι», ο ψηλότερος από τους τρεις βράχους, φιλοξενούσε παλαιότερα τις σπηλιές που μόναζαν δεκάδες μοναχοί.
Ο πιο εντυπωσιακό είναι ο βράχος της Αγίας Ελεούσας, στην κορυφή του οποίου εδράζεται το ομώνυμο εξωκλήσι με την εκπληκτική θέα, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται μόνο ανεβαίνοντας εκατό σκαλοπάτια που βρίσκονται σμιλευμένα στον γρανίτινο βράχο.