Λιδωρίκι

Το Λιδωρίκι, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου του Δήμου Δωρίδος, βρίσκεται στους πρόποδες της δυτικής πλευράς της οροσειράς της Γκιώνας, σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει εκπληκτική θέα προς την Λίμνη του Μόρνου, τα Βαρδούσια και φυσικά στις απόκρημνες κορυφές της Γκιώνας.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά χωριά του Δήμου και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα από άποψη πληθυσμού και έκτασης. Αναφορές για την ύπαρξη του χωριού υπάρχουν από τους αρχαίους Δωριείς και αυτό το υποστηρίζουν οι αρχαίοι οικισμοί που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στα Βυζαντινά χρόνια αναφέρεται για πρώτη φορά με την ονομασία «Λιδωρίκι» στον κατάλογο των Επισκοπών. Η επικρατέστερη εκδοχή σχετικά με την ονομασία είναι ότι προέρχεται από την λέξη «Λιμοδωριείς-Λιμοδωρίκιος» και η γραφή «Λιδορίκιον» εμφανίζεται το 1955 αλλά τελικά επικράτησε η σημερινή γραφή. 

Οι κάτοικοι του χωριού, απασχολούνταν με την καλλιέργεια των κτημάτων και την παραγωγή δημητριακών, οσπρίων και κρασιού όμως κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία. Η δημιουργία της Λίμνης του Μόρνου, έβαλε «φρένο» στην εκτεταμένη επαγγελματική δραστηριότητα των χωρικών και σήμερα έχουν διατηρηθεί μερικά μόνο κοπάδια. Τα ψητά της περιοχής καθώς και τα τυροκομικά προϊόντα, ειδικά η ομώνυμη φέτα, είναι φημισμένα για τους εκλεκτικούς ουρανίσκους. 

Στις 28 Μαρτίου του 1821, οι Έλληνες οπλαρχηγοί κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων και απελευθέρωσαν το Λιδωρίκι, που αποτέλεσε το πρώτο τουρκικό κέντρο που απελευθερώθηκε από την Ρούμελη μετά την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 21. Τα βάσανα των κατοίκων όμως δεν τελείωσαν εκεί καθώς το «μαρτυρικό» Λιδωρίκι καταστράφηκε ξανά, και με ανθρώπινες απώλειες, το 1944 από τους Γερμανούς, ως αντίποινα για την ήττα που υπέστησαν στην μάχη των Καρουτών. 

Πρόσβαση

Ο επισκέπτης του Λιδωρικίου, θα φτάσει στο πανέμορφο ορεινό χωριό μετά από 245 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 101 από την Πάτρα και 64 χιλιόμετρα από τους Δελφούς και μπορεί να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία της Βάθειας με τους μεγάλους πλάτανους.

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής με το εντυπωσιακό καμπαναριό που αποτελεί και σήμα κατατεθέν του χωριού, είναι σημείο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Εκεί φυλάσσονται και τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιγνατίου που μεταφέρθηκαν από την Μονή Αγίας Μαρίνας Κλήματος Υαίας στα Βαρδούσια. Πανηγύρι πραγματοποιείται στον ναό του Αγίου Γεωργίου στον συνοικισμό Βαρούσι ανατολικά του χωριού.

Εξωκλήσια όπως αυτό του Αγίου Ευθυμίου που βρίσκεται μέσα στο δάσος, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Νικολάου (λίγο έξω από το χωριό) είναι και αυτά άξια της προσοχής του επισκέπτη.

 

Ακόμη, σημαντικό είναι το πλούσιο σε εικόνες και μνήμες μιας παλαιότερης εποχής, το Λαογραφικό Μουσείο Λιδωρικίου που αξίζει μια εκτενή επίσκεψη.

Το Λιδωρίκι μπορεί να φιλοξενήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη καθώς διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων και υπηρεσιών. Μπορεί επίσης να αποτελέσει την «βάση» για εκδρομές στα χωριά της γύρω περιοχής ή επίσκεψη στο βυθισμένο Κάλλιο, τον Άβορο, την Αμυγδαλιά, την Συκιά, τον Δάφνο και άλλα. 

Λαογραφικό Μουσείο Λιδωρικίου

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο ιστορικό Λιδωρίκι, αξίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο του Λιδωρικίου. Το παραδοσιακό πετρόκτιστο κτίριο, που αποτελεί δωρεά χωριανών της διασποράς, στεγάζει το μουσείο από την ίδρυσή του και διηγείται στον επισκέπτη μια ιστορία μιας παλαιότερης εποχής.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ορθοπλαγιά της Συκιάς

Η επιβλητική Ορθοπλαγιά της Συκιάς, βρίσκεται δίπλα στη Συκέα, ορεινό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου. Μέρος του ορεινού όγκου της Γκιώνας, που διαθέτει την υψηλότερη κορυφή της Στερεάς Ελλάδας, την Πυραμίδα σε 2510 μέτρα υψόμετρο, είναι και η μεγαλύτερη αναρριχητική διαδρομή των Βαλκανίων με υψομετρική διαφορά 1100 μέτρων με αρνητική μάλιστα κλίση και μία από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιερά Μονή Παναγίας της Κουτσουριώτισσας

Η Ιερά Μονή «Κουτσουρούς» χτισμένη στο βουνό Κουτσουρός, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το χωριό Αμυγδαλιά, σε υψόμετρο 900 μέτρων προσφέροντας εξαίρετη θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο και την Πελοπόννησο. 

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχαιολογική Συλλογή Λιδωρικίου

Ο επισκέπτης του Λιδωρικίου, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα μέρος των αρχαιολογικών ευρημάτων από την ανασκαφή της σημαντικής αιτωλικής πόλης του Καλλίου, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου καλύψουν το σημείο.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακάλυψε τη Δωρίδα!

Η παρόρμηση να ταξιδέψεις είναι ένα από τα ελπιδοφόρα συμπτώματα της ζωής!

VISITDORIDA.gr