Η Φιλοθέη, ημιορεινό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου με έδρα το Ευπάλιο, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Δωρίδας. Η αφθονία της πέτρας στην περιοχή, δημιούργησε τις προϋποθέσεις να γίνει ευρεία χρήση της στην κατασκευή των σπιτιών των κατοίκων και οι ντόπιοι μάστορες να είναι περιζήτητοι.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι χαρακτηριστικό της Φιλοθέης και σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση και την υπέροχη θέα, δημιουργεί ένα μοναδικό γραφικό τοπίο.
Παλαιότερα το χωριό ήταν γνωστό με το όνομα «Γκουμαίοι», πιθανόν από κάποια από τις πρώτες οικογένειες βοσκών που κατοικούσαν το χωριό. Μόλις το 1959 πήρε την σημερινή ονομασία που σχετίζεται με την εκπληκτική θέα που έχει η Φιλοθέη. Στην θέση «Παλιόκαστρο», λίγο πάνω από το χωριό, έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίας οχύρωσης όπως και στις θέσεις «Μάρμαρας» και «Αλογκορτσιά», γεγονός που υποδεικνύει πως η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια.
Ακόμη, υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη των Θερμών, που αποτελούσε μετόχι της Μονής Βαρνάκοβας και χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια. Το παλαιό μοναστήρι καταστράφηκε μετά από τουρκική επιδρομή κατά την Τουρκοκρατία αλλά στην θέση του χτίστηκε νέο που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου πραγματοποιώντας μεγάλο πανηγύρι με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Πρόσβαση
Ο επισκέπτης της Φιλοθέης, θα φτάσει οδικώς έπειτα από 240 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 45 από την Πάτρα και 9 από το Ευπάλιο και στο κέντρο του χωριού θα αντικρύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με την πέτρινη δόμηση να το χαρακτηρίζει.
Όχι άδικα, η Φιλοθέη έχει πάρει τον τίτλο «Πέτρινο χωριό της Δωρίδας» καθώς η αφθονία του φυσικού αυτού πόρου στην περιοχή, βοήθησε τους κατοίκους να αναπτύξουν τις δραστηριότητες της εξόρυξης και εμπορίας της πέτρας αλλά και να στολίσουν καθετί στο χωριό με το θαυμάσιο αυτό υλικό. Η πλατεία, η εκκλησία, οι πλακόστρωτες αυλές, τα πεζούλια και οι βρύσες, όλα πέτρινα με τις υπέροχες παραδοσιακές τεχνοτροπίες των τεχνιτών.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης, θα βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το φαράγγι που δημιουργεί το ποτάμι «Μανδήλω» μεταξύ των πλαγιών του βουνοκορφών Κοφτερή και Καστρί με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Επίσης, εντυπωσιακά και άξια επίσκεψη είναι τα υπεραιωνόβια «Δώδεκα Πουρνάρια» στην ομώνυμη θέση δυτικά του χωριού αλλά και το ανεξερεύνητο σπήλαιο «Δρακότρυπα» πολύ κοντά στον οικισμό. Τέλος, η «Καλογερική Στράτα» το πεζοπορικό μονοπάτι που συνδέει την Φιλοθέη με την Βαρνάκοβα, το Παλιόκαστρο και τα 12 Πουρνάρια, μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τον επισκέπτη σε πανέμορφα σημεία πλησίον του χωριού.