Βραΐλα

Η Βραΐλα βρίσκεται στις νότιες προεκτάσεις της οροσειράς Κόρακα (Βαρδούσια) κάτω από τις βουνοκορφές Αετοβούνι και Βουνί, σε υψόμετρο 550 μέτρων.

Πρόσβαση

Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 238 χιλιομέτρων από την Αθήνα (Διαδρομή από Λειβαδιά), 57 χιλιομέτρων από τους Δελφούς και 39 χιλιομέτρων από την Άμφισσα ενώ σε λίγη ώρα μπορεί να κανείς να βρεθεί στην Λίμνη του Μόρνου, η οποία διακρίνεται ελαφρώς από την πλατεία.

Νότια του χωριού κατεβαίνει χείμαρρος από την χαράδρα που σχηματίζουν τα δύο βουνά, γνωστός ως «Βαθύρεμα» ή «Χαρατσόρεμα». Κατά την παράδοση, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, κάτοικοι του χωριού είχαν εγκαταστήσει τα μαντριά τους μέσα στην χαράδρα. Από εκεί, λέγεται ότι κυνήγησαν τον Τούρκο εισπράκτορα του «Χαρατσιού» και έτσι προέκυψε η ονομασία «Χαρατσόρεμα».

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που δεσπόζει στην πλακοστρωμένη πλατεία του χωριού, χρονολογείται από το 1882 και φιλοξενεί, στις 13 Αυγούστου, το καθιερωμένο αντάμωμα του χωριού, γνωστό ως «Γιορτή του Καλαμποκιού».

Ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό σχολείο, τον ξενώνα που παλαιότερα λειτουργούσε ως κοινοτικό κατάστημα και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στις 7 Ιουλίου, κατά την εορτή της Αγίας Κυριακής, στο ομώνυμο παλαιό εξωκλήσι στην νότια όχθη του Βαθυρέματος, πραγματοποιείται σπουδαίο πανηγύρι.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιμέκα (εκπαιδευτικός) το εξωκλήσι αυτό είναι χτισμένο στην θέση αρχαίου ναού. Ο ίδιος, στο βιβλίο του με τίτλο «Τα Δωρικά», μας πληροφορεί για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Αναφέρει πως στα αρχαία ελληνικά, «Βραΐλα» σημαίνει «φύσκος, πρόκοιλος», δηλαδή «χορτάτος, με κοιλιά».

Η «Παλιομπραΐλα» φέρεται να έχει σχέση με το θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών, το Φύσκο, που ήκμασε στην θέση του σημερινού Μαλανδρίνου. Άλλη εκδοχή που προτείνει είναι πως η «Βραΐλα» να ήταν κόρη του Φύσκου ή της Δωρίδας ή νύμφη της Αρτέμιδας.

Ανακάλυψε τη Δωρίδα!

Η παρόρμηση να ταξιδέψεις είναι ένα από τα ελπιδοφόρα συμπτώματα της ζωής!

VISITDORIDA.gr